Félve várja Ukrajna a telet- lehet, hogy nem lesz elég gáz

2014-10-21 3 Dailymotion

Ukrajna nehéz helyzetben van a közelgő tél előtt: szüksége lenne a gázra, amelyet Oroszország szállít neki, de el szeretné kerülni egy, a 2009-eshez hasonló előnytelen szerződés megkötését keleti szomszédjával.

Vlagyimir Putyin múlt hét pénteken közölte, hogy Oroszország megállapodott Ukrajnával abban, milyen feltételek mellett újítja fel számára a földgázszállítást legalább a téli időszakra. Egyúttal azt is elmondta, hogy nem adnak hitelbe gázt Ukrajnának.

A kijevi iskolák a szokásos egy hét helyett most kéthetes őszi szünetet tartanak az energiatakarékosság jegyében. Egy tanárnő szerint ez az intézkedés nem érte őket váratlanul:

– Felkészültünk a télre. Végeztek egy felmérést is az iskolánkban. Sok tanterem ablakát kicserélték újakra, amelyek jobban záródnak. Hőszigetelő lapokat helyeztek a radiátorok mögé a tantermekben. Igyekszünk melegen tartani magunkat.

Egy szakértő szerint Ukrajnában nem a gáz mennyisége, hanem fogyásának sebessége aggasztó.

– Ha a gáz mennyiségéről beszélünk, akkor abból van elég. De aggasztó, milyen gyorsan fogy a gáz a tározókból.
Ha ez így folytatódik, a tél végére nem marad elég fűtőanyag.

Ukrajnában szénből sincs elég a keleten dúló háború miatt.

A kormány különböző intézkedéseket hozhat az energiatakarékosság jegyében: például lejjebb szállíthatják a központi fűtés hőfokát. Sokan elektromos berendezésekkel fűtenek otthon, amely azonban áramszüneteket okozhat.

Most minden szem Brüsszelen van, ahol várhatólag szerdán a két ország aláírja a gázmegállapodást.